l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8.30 - 12 u)

0341 - 463700

Medische hulp buiten kantoortijden

Bij levensbedreigende spoed

112

Harderwijk: Medicamus Spoedpost  

0900 - 341 0 341

Website: Medicamus Spoedpost

 

Lelystad: huisartsenpost Medrie  

0900 - 333 6 333

Website: Huisartenpost Lelystad

 

 

 

Verpleging - leerling

Vijftig deelnemers stoppen gezamenlijk met roken

Een bijzonder onderdeel van de campagne Stoptober is het Stoptoberhuis in Vinkeveen. Vijftig deelnemers laten zich hierin vijf dagen opsluiten om zo gezamenlijk te stoppen met roken. Onze internist-endocrinoloog Marlous Voorink-Moret is erbij om de groep te begeleiden.

 

Het is voor Marlous de tweede keer dat ze meewerkt aan het Stoptoberhuis. Ze kijkt er naar uit: “Het is bijzonder om bij zo’n groots project betrokken te zijn. Dit jaar doe ik het samen met longarts Wanda de Kanter, een voorvechter op het gebied van stoppen met roken. Mijn voornaamste functie is die van aanspreekpunt bij fysieke problemen. Mensen krijgen bijvoorbeeld last van duizelingen, opvliegers of obstipatie. Als het nodig is verwijs ik ze door naar een huisarts in het dorp.”

 

Internist-endocrinoloog Marlous Voorink-Moret

 

Ontgiften

Stoppers hebben vooral de eerste paar dagen last van fysieke klachten. “Het gaat dan vooral om het ontgiften van het lichaam”, legt Marlous uit. “Mensen steunen elkaar daarbij, vinden veel herkenning en weten waar de ander doorheen gaat. Als ze naar huis gaan begint eigenlijk de moeilijkste fase, namelijk het gedrag aanpakken. Rokers hebben vaak veel routines opgebouwd waarbij een sigaretje hoort. Een loopje met de hond, een bakje koffie; overal zit een peukje aan vast. Dat moet je doorbreken.”

 

De deelnemers in het huis volgen iedere dag een programma. Groepssessies, sporten en andere soorten van afleiding horen hierbij. “Er zijn meerdere stoptober-coaches aanwezig”, vertelt Marlous. “Zij geven uitleg over wat de effecten zijn van roken, wat er gebeurt met je lichaam als je stopt met roken en wat de valkuilen zijn. Ook geven ze handvatten om het vol te houden, ook op de langere termijn. Het is mooi om te zien hoe zo’n groep tijdens zo’n proces naar elkaar toegroeit.”

 

De deelnemers kennen elkaar niet van tevoren en zitten toch vijf dagen bij elkaar op de lip. “Dat zorgt weleens voor fricties”, geeft Marlous aan. “Het kan ook bijna niet anders. Maar meestal zie je vooral verbroedering. Daarom vind ik het geweldig om er weer bij te zijn. Als arts ben je soms zo gefocust op pilletjes uitschrijven. Hier maak ik mee hoeveel positiefs er mogelijk is door gedrag aan te passen. Daar zou veel meer oog voor moeten zijn in de spreekkamer, bij álle artsen.”

 

Via een livestream op stoptober.tv is het Stoptoberhuis te volgen van 30 september tot en met 4 oktober.