l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8.30 - 12 u)

0341 - 463700

Medische hulp buiten kantoortijden

Bij levensbedreigende spoed

112

Harderwijk: Medicamus Spoedpost  

0900 - 341 0 341

Website: Medicamus Spoedpost

 

Lelystad: huisartsenpost Medrie  

0900 - 333 6 333

Website: Huisartenpost Lelystad

 

 

 

Verpleging - leerling

Stoptober goede stap om te stoppen met roken

In twaalf dagen tijd zijn mensen van hun nicotineverslaving af. “Tijdens Stoptober kan je grote stappen zetten om van het roken af te komen”, knikt Marja. “Maar de grote uitdaging is om ook het gedrag blijvend te veranderen. Iedereen doet dat weer op een andere manier. Wat gaat voor jou werken om definitief te stoppen is de vraag. Feit is dat Stoptober grote voordelen heeft: 28 dagen is goed te overzien, veel mensen doen mee en via de app krijg je dagelijks positieve berichten binnen.”

 

Sociale steun is heel belangrijk, weet ook Hotze. “Hoe dan ook gaan mensen trekmomenten krijgen. Afleiding is dan het recept. Je kan met elkaar wat gaan doen, een nieuwe hobby zoeken of een noodlijntje aanleggen met iemand die je door de moeilijke momenten heen kan praten. Op de bank blijven zitten is vragen om problemen als je hevige trek ervaart. Dan kan je bij wijze van spreken beter onder de douche gaan staan.”

 

Longverpleegkundigen Hotze en Marja

 

De twee verpleegkundigen kennen hun pappenheimers goed, hebben al met vele rokers het gesprek gevoerd om te stoppen met roken. “Het is zeker niet makkelijk”, geeft Hotze aan. “Gemiddeld hebben mensen vier tot vijf pogingen nodig voordat het definitief lukt om echt door te zetten. Stress is een belangrijke factor voor terugval, net als een hunkering naar een sigaret. Mensen denken dan dat eentje wel moet kunnen maar dat lukt vaak niet. Gebruik een terugval als leermoment, zie het niet als falen.”