l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8.30 - 12 u)

0341 - 463700

Medische hulp buiten kantoortijden

Bij levensbedreigende spoed

112

Harderwijk: Medicamus Spoedpost  

0900 - 341 0 341

Website: Medicamus Spoedpost

 

Lelystad: huisartsenpost Medrie  

0900 - 333 6 333

Website: Huisartenpost Lelystad

 

 

 

Primeur! Longoperatie zonder beademingsbuis

Tijdens het single port VATS symposium in Ziekenhuis St Jansdal vond de eerste uniportal lobectomie onder sedatie zonder intubatie plaats. Voor niet medici: dit is een operatie waarbij de longkwab wordt verwijderd, waarbij de patiënt geen beademingsbuis in de keel heeft en zelfstandig ademt.

 

Tijdens een tweedaags symposium maakten longchirurgen, cardiothoracaal chirurgen, longartsen en anesthesisten uit Nederland en België kennis met Dr. Diego Gonzalez Rivas, longchirurg uit Spanje. Hij heeft een single port VATS techniek ontwikkeld die wereldwijd met succes wordt geïntroduceerd. Simpel gezegd: een operatietechniek waarbij nog slechts één kleine snede gemaakt wordt voor het verwijderen van een longkwab. Omdat innovaties in de chirurgische techniek vaak inspanning van het hele operatieve team vereisen, was er op de eerste dag een parallel symposium voor operatieassistenten.

 

Live operatie

Door middel van een live verbinding met de operatiekamer keken aanwezigen mee tijdens de operatie die werd uitgevoerd samen met Dr. Diego Gonzalez Rivas. De chirurgen Roberto Tobon Morales en René The van het St Jansdal en Yves Montauban van de MC Groep beheersen de VATS techniek. Voor hen was het een bevestiging dat zij de operatie in ons ziekenhuis goed uitvoeren, met hernieuwde kennis op details. Er is een intensieve samenwerking met de vakgroep longgeneeskunde van de MC Groep. Longchirurg Yves Montauban opereert regelmatig mee met het team in Harderwijk.

 

Primeur*

Van oudsher worden longoperaties verricht onder algehele narcose met een beademingsbuis. Dat dit ook anders kan, laat een aantal toonaangevende klinieken in het buitenland zien. Daar worden longoperaties onder sedatie verricht zonder intubatie met een zelfstandig ademende patiënt. Deze manier van opereren heeft met name voordelen voor het herstel en revalidatie. Tijdens een live operatie in ons ziekenhuis werd deze nieuwe techniek toegelicht door anesthesist Dr. Cesar Bonome Gonzalez, die wat dit betreft inmiddels de meeste ervaring in West-Europa heeft opgedaan. “Deze operatie was een primeur in Nederland, waar wij heel trots op zijn”, aldus Tobon. “Wij kunnen ons als Ziekenhuis St Jansdal conformeren aan de grote ziekenhuizen in de Beneluxlanden.” 

 

Organisator en initiatiefnemer chirurg Roberto Tobon Morales spreekt mede namens René The en Yves Montauban over een zeer geslaagd symposium. Tobon: “Er is veel kennis en ervaring uitgewisseld. Het live opereren met Dr. Diego Gonzalez vond ik fantastisch.”

 

*De operatietechniek heeft navolging gekregen. Ook in andere longcentra wordt inmiddels de meerwaarde voor de patiënt van deze techniek onderkend en deze operatie uitgevoerd. 

 

 

Chirurg Robert Tobon Morales (links) samen met Dr. Diego Gonzales Rivas (rechts) tijdens de longoperatie