l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8.30 - 12 u)

0341 - 463700

Medische hulp buiten kantoortijden

Bij levensbedreigende spoed

112

Harderwijk: Medicamus Spoedpost  

0900 - 341 0 341

Website: Medicamus Spoedpost

 

Lelystad: huisartsenpost Medrie  

0900 - 333 6 333

Website: Huisartenpost Lelystad

 

 

 

Verpleging - leerling

Nieuwe test bespaart veel mannen prostaatbiopsie

In het St Jansdal is een nieuwe test beschikbaar voor mannen met een verhoogde PSA-waarde. Een verhoging van PSA kan duiden op prostaatkanker. Met deze test blijft veel mannen een prostaatbiopsie bespaard.

 

De SelectMDx-test helpt bij het identificeren van patiënten met een hoog risico op agressieve prostaatkanker. Door te kijken naar twee biomarkers in de urine is het mogelijk om vast te stellen dat er geen sprake is van kanker. Uroloog Astrid Minnee: “De test is heel patiëntvriendelijk, mannen hoeven alleen urine in te leveren. Ongeveer de helft van de mannen die de test ondergaat, krijgt een uitslag waarbij we met een gerust hart kunnen zeggen dat we het voorlopig aankijken.”

 

Voorheen moesten alle mannen met een verhoogde PSA-waarde een biopsie ondergaan. “Met een biopsienaald nemen we dan via de anus en de endeldarm prostaatweefsel af. Voor veel patiënten een vervelend, soms pijnlijk, onderzoek. Ook is er een kans op infecties. Als de SelectMDx-test negatief is, is er geen biopsie meer nodig. Met 98% zekerheid kunnen we namelijk zeggen dat er dan geen kwaadaardige prostaatkanker aanwezig is.”

 

In eerste instantie komen mannen met een PSA-waarde tussen de drie en tien voor de test in aanmerking. “Op deze manier maken we een grote schifting. Iemand die een risico blijkt te hebben op agressieve prostaatkanker krijgt een vervolgonderzoek in de vorm van een MRI-scan. Als deze ook verdacht is, gaan we alsnog over op het nemen van een biopsie. Bij PSA-waardes boven de tien vindt altijd vervolgonderzoek plaats.”        

 

Patiënten zonder afwijkingen gaan weer terug naar de huisarts. “Wij sturen mensen laagdrempelig terug. De huisarts krijgt het advies om na een half jaar opnieuw de PSA-waarde te controleren. Zo creëren we een vangnet voor het geval dat deze waarde weer gaat stijgen. Zodra dat gebeurt, kunnen mensen weer door ons gezien worden.”

 

De SelectMDx-test is een eenvoudige urinetest die de aanwezigheid van kwaadaardige prostaatkankercellen aantoont. “We verwachten een besparing van het aantal biopten. Met deze test hoeven veel mannen geen onnodige behandelingen te ondergaan. En dat is prachtig.”  

 

April 2019