l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8.30 - 12 u)

0341 - 463700

Medische hulp buiten kantoortijden

Bij levensbedreigende spoed

112

Harderwijk: Medicamus Spoedpost  

0900 - 341 0 341

Website: Medicamus Spoedpost

 

Lelystad: huisartsenpost Medrie  

0900 - 333 6 333

Website: Huisartenpost Lelystad

 

 

 

MammaPrint: wel of geen chemo?

 

‘Bij ons krijgt u de chemo die u nodig heeft, wij besparen u de chemo als die niet nodig is.’

 

Vrouwen die geopereerd zijn wegens borstkanker, krijgen na de operatie vaak een aanvullende behandeling met chemotherapie aangeboden om het ontstaan van uitzaaiingen in de toekomst te voorkomen. Meestal is er geen enkele twijfel over de toegevoegde waarde van chemotherapie. In sommige gevallen is die twijfel er wel. Om de keuze wel of geen chemotherapie in te zetten kan de MammaPrint een hulpmiddel zijn.

 

Wat is de MammaPrint?

De inzet van de MammaPrint kan aanvullende chemotherapie na borstkanker bij een deel van de patiënten voorkomen. De MammaPrint is een test waarmee wordt bepaald hoe agressief een borsttumor is. Op basis van de genetische kenmerken van de borstkanker wordt een hoog of laag risico op het ontstaan van uitzaaiingen voorspeld. Het grote voordeel van de MammaPrint is dat wij hiermee nog preciezer patiënten kunnen bepalen of chemotherapie nodig is. Nog belangrijker is dat wij patiënten selecteren die geen voordeel hebben van chemotherapie. Op een veilige manier kunnen wij patiënten chemotherapie onthouden en daarmee minder vrouwen overbehandelen. Lees meer op www.mammaprint.nl.

 

Samenwerking AVL

Het Mammacentrum Harderwijk werkt nauw samen met het Antoni van Leeuwenhoek Amsterdam (AVL). Internist-oncoloog Jacqueline Stouthard uit het Antoni van Leeuwenhoek is onze vaste consulente. Onze zorgverleners bespreken iedere patiënt met haar en haar collega’s tijdens het multidisciplinaire overleg. In RTL-late night vertelt zij over de MammaPrint. Bekijk hieronder het filmpje:

 

 

Studie
Op 18 april 2016 werden op een groot Amerikaans kankercongres de eerste uitkomsten van de zogenaamde MINDACT studie gepresenteerd. Hierbij werd onderzocht of door het gebruik van de MammaPrint beter voorspeld kan worden of een patiënt baat heeft bij aanvullende chemotherapie. De belangrijkste uitkomst van de studie is dat de MammaPrint een groep patiënten kan selecteren die behandeling met aanvullende chemotherapie bespaard kan blijven. In de totale onderzochte groep (6693 patiënten) kon door inzet van de mammaprint bij 14% van de patiënten de chemotherapie verantwoord achterwege blijven.

 

Gebruik MammaPrint in Mammacentrum Harderwijk

In Mammacentrum Harderwijk wordt de MammaPrint al langere tijd aangeboden (sinds 2011). Patiënten kunnen erop rekenen dat de Mammaprint wordt ingezet wanneer er een indicatie is. Met de uitkomsten van de MINDACT studie is de verwachting dat de MammaPrint steeds vaker ingezet kan worden. Hiermee kunnen wij onze patiënten up to date volgens de laatste inzichten de meest optimale behandeling garanderen.