l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

Klinisch-chemisch laboratorium St Jansdal volledig digitaal

Na het faillissement van het ziekenhuis in Lelystad, werd dit overgenomen door ziekenhuis St Jansdal Harderwijk. Eén van de afdelingen waar deze productie-uitbreiding het meest voelbaar was, is het Klinisch-Chemisch Laboratorium (KCL). Zij kregen namelijk ook de hele diagnostiek voor de huisartsen in Flevoland erbij.

Na het faillissement van het ziekenhuis in Lelystad, werd dit overgenomen door ziekenhuis St Jansdal Harderwijk. Eén van de afdelingen waar deze productie-uitbreiding het meest voelbaar was, is het Klinisch-Chemisch Laboratorium (KCL). Zij kregen namelijk ook de hele diagnostiek voor de huisartsen in Flevoland erbij.

 

Om deze grote stroom orders het hoofd te kunnen bieden, is gekozen voor een drastische aanpak: het volledig digitaliseren van het gehele werkproces. Zoals klinisch chemicus Albert de Graaf het verwoordt: “Er was wat achterstand in te halen, komend vanaf een grotendeels papieren proces. Het getuigt van lef van het St Jansdal om direct, als één van de eerste ziekenhuizen, all the way te gaan qua digitalisering. Geen sinecure, omdat onze patiënten zich niet alleen bij de bloedafnamepunten laten prikken. Er zijn ook veel huisartsen en woonzorginstellingen die zelf prikken. Ook worden er patiënten aan huis geprikt door het St Jansdal.”

 

Om al deze stromen in één digitaal proces te krijgen, werd de hulp ingeroepen van Blue-Y, een ervaren consultancybureau op het gebied van ICT in de zorg. Projectleider Stéphanie Davidse: “Het leuke aan dit soort projecten vind ik dat de technische, strategische én menselijke kant een soort drie-eenheid vormen.” De Graaf vult aan: “Je moet echt iemand hebben die van alle drie de gebieden voldoende kaas gegeten heeft om boven het gehele project te staan. Zonder Stéphanie was dit niet gelukt.” Stéphanie vervolgt: “Toch wil ik ook hierbij het team op het Klinisch Chemisch Lab extra bedanken voor hun inzet en support. Zonder deze collega’s hadden wij deze mooie resultaten niet behaald.”

 

Inmiddels verlopen vrijwel alle aanvragen via Zorgdomein en hebben alle huisartsen die zelf bloed afnemen etiketprinters gekregen die gekoppeld zijn aan het laboratoriumsysteem. Medewerkers van de thuisprikservice hebben een app op hun smartphone. Deze vertelt onder andere welke typen buizen bij een patiënt afgenomen moeten worden. Op dit moment loopt er een pilot, waarbij direct bij afname de medewerker de barcodes scant. Track-and-trace is zo geborgd én alles kan direct op de apparatuur bij binnenkomst op het lab!

 

Kan het St Jansdal zo weer jaren vooruit? Davidse: “Digitale innovatie is nooit af. Zo is er ook nog de wens om de trombosedienst te digitaliseren.” De Graaf: “Ik geloof er in dat digitalisering niet alleen leidt tot betere zorg. Mits goed geïmplementeerd kan het werk ook leuker maken.”