l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8.30 - 12 u)

0341 - 463700

Medische hulp buiten kantoortijden

Bij levensbedreigende spoed

112

Harderwijk: Medicamus Spoedpost  

0900 - 341 0 341

Website: Medicamus Spoedpost

 

Lelystad: huisartsenpost Medrie  

0900 - 333 6 333

Website: Huisartenpost Lelystad

 

 

 

Jodiumbron bij lokalisatie borsttumor

Sinds kort wordt in Mammacentrum Harderwijk, onderdeel van Ziekenhuis St Jansdal, de jodiumbron gebruikt om borstkanker te lokaliseren. De jodiumbron is een klein radioactief zaadje van vier tot vijf millimeter dat voorafgaand aan een borstsparende operatie in de tumor wordt geplaatst.

 

Het jodiumzaadje wordt geplaatst bij tumoren die niet of moeilijk voelbaar zijn of als chemotherapie nodig is voorafgaand aan de operatie. In veel gevallen slinkt de tumor door de behandeling zodanig, dat deze ten tijde van de operatie niet meer voelbaar is of niet meer zichtbaar is op een röntgenfoto. Het jodiumzaadje geeft een lage dosis straling af die niet schadelijk is voor de patiënt en haar omgeving. De straling zorgt er wel voor dat de exacte plaats van de tumor direct kan worden gevonden.

 

Het jodiumzaadje wordt enkele dagen tot weken voor een operatie door de radioloog onder plaatselijke verdoving geplaatst. Chirurg Arjan Schouten van der Velden legt uit dat hiermee de plaats gemarkeerd wordt waar de tumor zich in de borst bevindt. “Tijdens de borstsparende operatie kan de chirurg heel gericht dit zaadje met de tumor opsporen en verwijderen. Dit opsporen gebeurt met behulp van een speciale stralingsdetector. Bij sommige patiënten wordt ook een jodiumbron ingebracht in een okselklier als er een uitzaaiing in deze lymfeklier is gevonden die eerst met chemotherapie moet worden behandeld.”

 

De zorgverleners van Mammacentrum Harderwijk zijn opgeleid om deze patiëntvriendelijke opsporingstechniek te kunnen aanbieden. Tot voor kort werd de zogenoemde draadlokalisatie toegepast. Door gebruik van de jodiumbron kan nog preciezer worden geopereerd, ook met een beter cosmetisch resultaat. Voor de behandeling van borstkanker wordt nauw samengewerkt met het Antoni van Leeuwenhoek Amsterdam. Meer informatie: www.mammacentrumharderwijk.nl