l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8.30 - 12 u)

0341 - 463700

Medische hulp buiten kantoortijden

Bij levensbedreigende spoed

112

Harderwijk: Medicamus Spoedpost  

0900 - 341 0 341

Website: Medicamus Spoedpost

 

Lelystad: huisartsenpost Medrie  

0900 - 333 6 333

Website: Huisartenpost Lelystad

 

 

 

Hugmee buideldoek voor aanstaande moeders

Bij geplande, natuurlijke keizersnedes

 

Aanstaande moeders krijgen voortaan in ziekenhuis St Jansdal een speciale buideldoek aan bij een geplande, natuurlijke keizersnede. Hier wordt de baby direct na de geboorte, op de borst, ingelegd. Een zogenaamde Hugmee. Zo hebben moeder en kind al op de operatiekamer veilig en comfortabel huid-op-huidcontact. De baby blijft door de buidel én het huid-op-huidcontact goed op temperatuur, ook als die samen met de moeder van operatiekamer naar het Moeder&Kind Centrum gaat.

 

De HugMee is een speciaal ontwikkelde, verstelbare buideldoek en zit verwerkt in een operatiejasje dat de moeder vlak voor de geplande, natuurlijke keizersnede aan krijgt. De buidel heeft uitsparingen, zodat de kersverse ouders het kind kunnen aanraken.

 

Bob Risseeuw, gynaecoloog: “Ononderbroken huid-op-huidcontact direct na de geboorte heeft een positief effect op zowel moeder als kind. De gynaecologen van het St Jansdal doen daarom als het kan ‘natuurlijke’ keizersnedes. De pasgeboren baby wordt direct bij de moeder op de borst gelegd en is er geen scheiding meer van moeder en kind. Deze manier bootst de natuurlijke bevalling zoveel mogelijk na. De Hugmee is een prachtige aanvulling op dit proces.”

 

Het eerste contact tussen moeder en kind is belangrijk voor de registratie in de hersenen van beide. Andere positieve invloeden zijn dat door middel van het huid-op-huidcontact de stress bij de moeder wordt verminderd, waardoor de behoefte aan pijnbestrijding afneemt. De pasgeborene laat een stabielere hartslag en ademhaling zien, waardoor de baby energie spaart, een betere lichaamstemperatuur heeft, minder huilt en daardoor ook minder stress ervaart.

 

In het St Jansdal vinden jaarlijks 1250 bevallingen plaats. Daarvan bevallen zo’n 170 aanstaande moeders via een keizersnede.

 

 

Familie Koele maakte dankbaar gebruik van de Hugmee. Baby Stefan ligt warm en comfortabel bij zijn moeder.