l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8.30 - 12 u)

0341 - 463700

Medische hulp buiten kantoortijden

Bij levensbedreigende spoed

112

Harderwijk: Medicamus Spoedpost  

0900 - 341 0 341

Website: Medicamus Spoedpost

 

Lelystad: huisartsenpost Medrie  

0900 - 333 6 333

Website: Huisartenpost Lelystad

 

 

 

Chronisch zieke kinderen sparen Franniez

Chronisch zieke kinderen, die een bezoek brengen aan ziekenhuis St Jansdal, krijgen voortaan Franniez, die ze kunnen sparen. Het zijn kleurrijke labels aan een spiraal. Op woensdag 18 mei kreeg de 12-jarige Noraly de eerste Franniez-spiraal van het Harderwijker ziekenhuis cadeau van kinderarts Naomi Reijmerink.

 

Chronisch zieke kinderen krijgen een sticker telkens als er iets gebeurt rondom hun ziekte. Bij opname krijgen ze een strandhuissticker, een vuurtorensticker bij een echo, een kwalsticker na een infuus etc. Kinderen plakken de stickers op een gekleurde label, die op de spiraal wordt geschoven. Elk labeltje vertelt dus een stukje van het verhaal van de ziekte en de behandeling.

 

Bovenin de spiraal zit een kluisje. In dat kluisje zit een persoonlijke code, die toegang geeft tot het geheime deel van de website van Franniez. Daar kunnen kinderen en hun ouders hun verhalen kwijt in het eigen, digitale dagboek. Het St Jansdal verwacht jaarlijks twintig systemen te gaan uitdelen.

 

Marloes Nijkamp, pedagogisch medewerker: “Nederland telt ruim 400.000 chronisch zieke kinderen, waarvan ongeveer 80.000 regelmatig een bezoek brengen aan het ziekenhuis. Prikken, medicijnen, ziekenhuisopnames en controles zijn hun realiteit. Het Franniez verzamelsysteem is tastbaar. Het geeft moed, troost en houvast. Ze kunnen laten zien wat ze hebben meegemaakt. Het geeft aanknopingspunten om erover te praten met familie, vrienden en klasgenoten.”

 

Het spaarsysteem is een particulier initiatief en bedacht door kinderverpleegkundige Franny Slingerland van het LUMC. Kinderfonds Franniez maakt het Franniez spaarsysteem financieel mogelijk. Voor kinderen met kanker en hartproblemen bestaan er vergelijkbare projecten als de Kanjerketting en Tikkiering.

 

Zie ook: http://www.stjansdalkids.nl/ouders/franniez-verzamelsysteem 

 

Harderwijk, 23 Mei 2016

 

 

Op de foto: 

De 12-jarige Noraly kreeg de eerste Franniez spiraal in het St Jansdal cadeau van kinderarts Naomi Reijmerink. Links op de foto: Marloes Nijkamp (pedagogisch medewerker) en Jeannette van der Helm (midden, teamleider kinder- en tienerafdeling).