l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

Nieuwe patiënten weer welkom in St Jansdal

Nieuwe patiënten weer welkom in St Jansdal

Gisteravond moest ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk besluiten om de deuren van het ziekenhuis tijdelijk te sluiten. Voor nu is de druk even van de ketel en kan het ziekenhuis weer nieuwe patiënten ontvangen. Er is afgelopen nacht veel hulp geweest. Daar is het ziekenhuis heel blij mee. Vannacht zijn meerdere patiënten uitgeplaatst naar ziekenhuizen in het noorden van ons land.

Ziekenhuis St Jansdal dicht voor nieuwe patiënten

Ziekenhuis St Jansdal dicht voor nieuwe patiënten

Op de spoedeisende hulp van ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk ligt het vol met patiënten met COVID-19. Patiënten liggen op de SEH te wachten op een bed binnen de verpleegafdelingen, maar die zijn er helaas niet. Het ligt overvol! Daarom kan het ziekenhuis niet anders dan de deuren per direct te sluiten tot in ieder geval woensdagochtend 30 december 10.00 uur voor nieuwe patiënten. Alle betrokken partijen zijn geïnformeerd en weten exact wat te doen in geval van spoed.

Toestroom coronapatiënten St Jansdal

St Jansdal door enorme toestroom coronapatiënten in de knel

De toestroom van het aantal coronapatiënten in ziekenhuis St Jansdal gaat snel. “De sterke toename baart ons grote zorgen, het is echt alle hens aan dek in het St Jansdal”, benadrukt internist-infectioloog Ouafae Karimi. “De zogeheten cohortafdeling waar coronapatiënten in isolatie worden verpleegd en de intensive care liggen vol. Ook de spoedeisende hulp is zwaar belast. “Als deze trend zich doorzet, dan kunnen wij de toestroom niet meer aan.”

Voorzichtig afschalen reguliere zorg St Jansdal

Voorzichtig afschalen reguliere zorg St Jansdal

Het Landelijk Netwerk Acute Zorg heeft vandaag (22 december) laten weten dat alle niet-kritieke planbare reguliere zorg in ziekenhuizen en zelfstandige klinieken stopgezet moet worden. Dit om zorgmedewerkers vrij te spelen voor de toenemende COVID-zorg. Om de acute en covid-zorg te kunnen blijven bieden, moet ook ziekenhuis St Jansdal alles op alles zetten en keuzes maken.

Medewerkers St Jansdal bedanken regering voor zorgbonus

Medewerkers St Jansdal bedanken regering voor zorgbonus

Medewerkers van ziekenhuis St Jansdal steken, verscholen achter maskers en met lachende ogen, de duimen omhoog. Dit om te bedanken voor de zorgbonus. Bijna alle medewerkers van het ziekenhuis krijgen eenmalig duizend euro netto uitgekeerd. Bestuursvoorzitter Relinde Weil ziet de bonus als een erkenning voor de bijzondere inspanning die door alle Jansdallers is geleverd tijdens de eerste coronagolf.

50.000ste gebruiker voor patiëntenportaal St Jansdal

50.000ste gebruiker voor patiëntenportaal St Jansdal

Ziekenhuis St Jansdal heeft de 50.000ste gebruiker geregistreerd voor MijnStJansdal; mevrouw Hop uit Hierden. Mevrouw Hop: “Wat een verrassing! MijnStJansdal betekent voor mij meegaan met de tijd. Ik kan straks vanaf huis mijn uitslagen inzien en nog eens nalezen wat wij net besproken hebben. Dat lijkt mij heel handig.”  

Huisartsen en cardiologen slaan handen in elkaar

Huisartsen en cardiologen slaan handen in elkaar

Connect Hartfalen biedt juiste zorg op juiste plek.

 

Huisartsen van de coöperatie Medicamus gaan samen met cardiologen van ziekenhuis St Jansdal de zorg voor patiënten met hartfalen verder verbeteren. Doel van de regionale samenwerking is de juiste zorg op de juiste plek, bij voorkeur zo dicht mogelijk bij de patiënt thuis.

Agressie in de zorg

Het coronavirus en de zorg in St Jansdal

Ook in ziekenhuis St Jansdal is tijdens deze tweede coronagolf het aantal coronapatiënten helaas aan het stijgen. Daarnaast is het belangrijk dat de normale zorg zo goed mogelijk doorgaat. Regelmatig horen wij van patiënten dat zij hun afspraak liever uitstellen of afzeggen. Patiënten vinden een bezoek aan het ziekenhuis in deze tijd spannend en ze vragen zich af of het nu wel veilig is om naar een ziekenhuis te gaan. We willen benadrukken dat u het St Jansdal veilig kunt bezoeken.

St Jansdal hijst regenboogvlag

St Jansdal hijst regenboogvlag

11 oktober is het Coming Out Day. Op vrijdag 9 oktober, hijsen we daarom de regenboogvlag voor ons gebouw in Lelystad. We doen dat (nog niet) in Harderwijk. Dat ligt gevoelig; de van oorsprong christelijke identiteit van het ziekenhuis zou er mee botsen.

Slimme medicatiekasten

Ziekenhuis St Jansdal heeft een belangrijke stap gezet voor toekomstbestendige zorg. De komende tijd worden op verschillende locaties de kastjes met medicatie vervangen door slimme medicatiekasten van Omnicell.

Laatste coronapatiënt verlaat IC St Jansdal

Laatste coronapatiënt verlaat IC St Jansdal

Goed nieuws! De laatste COVID-patiënt heeft de intensive care (IC) van ziekenhuis St Jansdal verlaten. Teamleider Nanda Pongers is blij: “Covid overheerst niet meer. Langzaam gaan wij terug naar een situatie voor corona.” Het aantal Covid-gerelateerde patiënten in St Jansdal blijft afnemen. Dit betekent dat de reguliere zorg beetje bij beetje weer kan opstarten. De OK-programma’s worden uitgebreid en vanaf maandag 15 juni is de spoedpoli in Lelystad weer ’s avonds open.

Röntgenfoto op afspraak

Röntgenfoto op afspraak

Vanaf heden worden röntgenfoto’s op afspraak gemaakt. Kies zelf de locatie, dag en tijd die u het beste past. Het geldt voor alle locaties: Harderwijk, Lelystad, Dronten (vanaf 15 juni) en Putten (vanaf 15 juni, voorlopig alleen op dinsdag en donderdag). Zelf digitaal een afspraak maken is uitsluitend bedoeld voor röntgenfoto’s die voorheen op inloop gingen. 

Wees waakzaam Corona is niet weg!

Wees waakzaam Corona is niet weg!

Morgen maandag 1 juni, tweede Pinksterdag, gaat de horeca weer open. Dat is na een lange tijd van locked-down heel erg fijn, maar het kan ook als spannend worden ervaren. We moeten waakzaam blijven. COVID-19 is namelijk nog steeds aanwezig in onze samenleving. Er zijn in het land in meerdere zorginstellingen kleinere uitbraken van Corona geweest. Ook in ziekenhuis St Jansdal zijn afgelopen week nog patiënten en medewerkers positief getest voor het virus.

Ziekenhuis St Jansdal in crisistijd

Ziekenhuis St Jansdal in crisistijd

Zembla, donderdag 28 mei om 20.25 uur op NPO 2  - De redactie van Zembla volgde wekenlang medewerkers van de ondersteunende diensten in ziekenhuis St Jansdal locatie Harderwijk.  De afgelopen maanden zagen we vaak beelden van verpleegkundigen en artsen in ziekenhuizen. Maar hebben wij voldoende in de gaten welke helden het werk van de medici en verpleegkundigen ondersteunen?  Het coronavirus heeft een enorme impact op de ondersteunende diensten. De schoonmakers, de facilitaire en technische dienst, logistiek, huisvesting. Ze zijn onmisbaar, zeker ook in crisistijd.

Doorstart reguliere zorg gedeeltelijk vertraagd

Doorstart reguliere zorg gedeeltelijk vertraagd

In ziekenhuis St Jansdal is een stijging geconstateerd van het aantal besmettingen met het coronavirus bij patiënten en medewerkers. Doordat coronapatiënten in isolatie verpleegd moeten worden, neemt de druk op de kliniek toe. Het ziekenhuis houdt daarom onvoldoende capaciteit over om het totale geplande OK-programma voor deze week door te laten gaan. We betreuren het dat een aantal niet-spoedeisende, geplande operaties tot en met vrijdag 29 mei moeten worden geannuleerd op alle locaties. De spreekuren op de polikliniek gaan door.

Financieel resultaat 2019

Financieel resultaat 2019

St Jansdal sluit 2019 na overname Lelystad af met een klein positief resultaat; coronacrisis belemmert de verdere uitbouw van zorg in Flevoland

Ziekenhuis St Jansdal heeft het jaar 2019 afgesloten met een positief resultaat van EUR 0,7 miljoen. Dit is EUR 1,7 miljoen lager dan het resultaat over 2018. Het lagere resultaat over 2019 komt door de overname van de ziekenhuiszorg in Flevoland. Er is in 2019 voor EUR 4,5 miljoen aan kosten gemaakt om de zorg in Flevoland te continueren.

Vrienden van St Jansdal laat zorgmedewerkers ontspannen met VR-bril

Vrienden van St Jansdal laat zorgmedewerkers ontspannen met VR-bril

Stichting Vrienden van St Jansdal startte vorige maand een pilot met de inzet van vijf virtual reality-brillen voor stressvermindering bij zorgmedewerkers. Iedereen werkt momenteel hard om de zorg op een veilige en verantwoorde manier uit te voeren. De brillen leveren een bijdrage aan het psychosociale welzijn van de zorgmedewerkers. Om de brillen bij nog meer medewerkers en ook bij patiënten in te zetten start Stichting Vrienden van St Jansdal een sponsoring en crowdfunding campagne.

Binnen een uur uitslag corona in St Jansdal

Binnen een uur uitslag corona in St Jansdal

Sinds vandaag heeft ziekenhuis St Jansdal een sneltest beschikbaar om corona vast te stellen. Patiënten en medewerkers van St Jansdal hoeven hierdoor minder lang in spanning te zitten zodra zij getest zijn. St Jansdal is één van de eerste ziekenhuizen in Nederland die deze test uitvoert.

St Jansdal zet VR-bril in voor stressreductie bij zorgmedewerkers

St Jansdal zet VR-bril in voor stressreductie bij zorgmedewerkers

23 april 2020

Al langere tijd is bekend dat zorgmedewerkers door meerdere factoren fors overbelast zijn. In deze tijd vraagt het coronavirus nog meer van de zorgprofessionals. Zij lopen een verhoogd risico op overspanning en burn-out. Aan de werkomstandigheden is helaas niet altijd iets te doen, maar aan de manier van omgaan met spanningen wel. Ziekenhuis St Jansdal is daarom een pilot gestart in samenwerking met VRelax en Stichting Vrienden van St Jansdal om met behulp van virtual reality-brillen spanning bij medewerkers te verminderen.

Arend Jan Poelarends benoemd tot lid Raad van Bestuur

Arend Jan Poelarends benoemd tot lid Raad van Bestuur

Per 1 mei a.s. zal de heer drs. A.J.T. Poelarends RA (Arend Jan) toe treden tot de Raad van Bestuur van ziekenhuis St Jansdal. Begin dit jaar is tot uitbreiding van de Raad van Bestuur besloten en is de selectieprocedure gestart. Doordat alle energie de afgelopen periode nodig was voor de Corona-crisis, is met de communicatie over de invulling gewacht tot dit moment.

Warmtecamera in central hal in Harderwijk

Warmtecamera screent patiënten en bezoekers op koorts

20 april 2020

Om te controleren of patiënten en bezoekers (ongemerkt) een verhoogde lichaamstemperatuur hebben, maakt het St Jansdal in Harderwijk bij de ingang sinds kort gebruik van een warmtecamera. Het betreft een zogenoemde ‘koorts screening camera’. Deze manier van temperaturen zorgt voor een vriendelijke en contactloze koortsscreening en voor een snellere doorstroming in de hal.

Heli landingen bij St Jansdal

Heli landingen bij St Jansdal

10 april 2020

Ziekenhuis St Jansdal is afgelopen week benaderd door de ANWB over de mogelijkheid dat heli’s IC patiënten zouden kunnen komen ophalen om over te brengen naar andere IC’s in Nederland of Duitsland. Het St Jansdal heeft hiervoor de personeelsparkeerplaats achter het ziekenhuis (tussen bouwplaats Radiologie en Stationsstraat) aangewezen.

St Jansdal roept bedrijven op; doneer isolatiejassen

St Jansdal roept bedrijven op; doneer isolatiejassen

6 april 2020 

Zorgverleners van ziekenhuis St Jansdal verbruiken momenteel dagelijks 1.000 isolatiejassen voor de zorg aan patiënten met corona of een verdenking erop. Het ziekenhuis ontvangt op korte termijn geen nieuwe aanvoer en ziet een groot tekort ontstaan. De jassen maken deel uit van de persoonlijke beschermingsmiddelen en zijn een voorwaarde voor het leveren van veilige zorg. St Jansdal doet uit voorzorg een dringend beroep op bedrijven die binnen enkele dagen een partij disposable isolatiejassen kunnen leveren.

 

 

Oproep ziekenhuis en huisartsen aan patiënten: “Stel urgente medische zaken niet uit”

Oproep ziekenhuis en huisartsen aan patiënten: “Stel urgente medische zaken niet uit”

De afgelopen week was er in de media veel aandacht voor het wegblijven van verschillende patiëntengroepen uit het ziekenhuis, die wel zouden moeten komen. Ook ziekenhuis St Jansdal en de huisartsen aangesloten bij Medrie Flevoland en Medicamus herkennen dat patiënten met urgente medische zaken afgelopen tijd minder vaak een beroep hebben gedaan op de zorg. En dat is verontrustend.

Ervaring op de cohortafdeling

Ervaring op de cohortafdeling

30 maart 2020

In ons ziekenhuis zijn meerdere afdelingen waar wij patiënten met corona in isolatie verplegen. We proberen ons allemaal een voorstelling te maken van hoe het is op deze zogeheten cohortafdelingen. Maar hoe het er echt aan toegaat, weten alleen de medewerkers en patiënten op deze afdelingen. Om het zelf te ervaren heeft Relinde Weil, onze voorzitter van de raad van bestuur, vandaag meegeholpen op de werkvloer. 

Zorg om corona gaat onverminderd door

Zorg om corona gaat onverminderd door

23 maart 2020

De afdeling Intensive Care (IC) van ziekenhuis St Jansdal schaalt op en bereidt zich voor op grotere aantallen patiënten die intensieve zorg en/of beademing nodig hebben. Op dit moment hebben we 12 IC-bedden in gebruik. Om extra IC-capaciteit te creëren is een nood-IC ingericht bij de operatiekamers, waar plaats is voor acht extra bedden. Op de derde verdieping is een extra gang ingericht als isolatieafdeling die ingezet kan worden als dat nodig is.

Patiënten met corona op één verdieping

Patiënten met corona op één verdieping

19 maart 2020

Tot vandaag lagen patiënten met corona of een verdenking hierop verdeeld over meerdere verdiepingen in ziekenhuis St Jansdal. Vandaag is besloten om al deze patiënten te verhuizen naar de eerste verdieping op de afdelingen 1-oost en 1-west. Hier is ruimte voor tachtig bedden. Vanavond zijn de eerste patiënten naar deze nieuwe zogeheten cohortafdeling verhuisd en morgen volgt de rest. 

St Jansdal verscherpt maatregelen in strijd tegen corona

St Jansdal verscherpt maatregelen in strijd tegen corona

17 maart 2020

De gevolgen van het coronavirus treffen ons allemaal. In deze moeilijke tijd moeten wij extra goed op elkaar letten en voorzichtig zijn. Patiënten in het hele ziekenhuis waarbij het coronavirus is vastgesteld of waarbij verdenking op corona is, mogen daarom helaas geen bezoek meer ontvangen. Om goed voor patiënten en medewerkers te kunnen blijven zorgen, heeft het ziekenhuis deze keuze moeten maken.

St Jansdal treft verdere maatregelen

St Jansdal treft verdere maatregelen

16 maart 2020

De afdeling Intensive Care (IC) van ziekenhuis St Jansdal schaalt op en bereidt zich voor op grotere aantallen patiënten die intensieve zorg en/of beademing nodig hebben. Op dit moment zijn er nog voldoende bedden beschikbaar maar bij een toenemend aantal  besmettingen, neemt ook de druk op de Intensive Care toe. De IC bereidt zich hierop voor en is bezig om het aantal IC-bedden en beademingsplekken te vergroten.

Afschalen planbare zorg

15 maart 2020 

Ziekenhuis St Jansdal maakt drie verpleegafdelingen vrij voor de opvang van coronapatiënten. Daarnaast gaan vanaf maandag veel geplande operaties, scopieën en afspraken op de poli’s niet door, zowel op de locaties Harderwijk, Lelystad, Dronten, Nijkerk en Putten.

 

Chemo-unit en kort verblijf naar Lelystad

Chemo-unit en kort verblijf naar Lelystad

Door het coronavirus neemt de druk op onze zorg toe. Om de druk te verdelen, hebben wij gekeken naar welke zorg in Lelystad geboden kan worden. Wij zullen met ingang van dinsdag 17 maart een gedeelte van de chemo-unit, korte opnames en dagopnames voorlopig verplaatsen naar onze ziekenhuislocatie in Lelystad.

Medewerkers St Jansdal besmet met coronavirus

Medewerkers St Jansdal besmet met coronavirus

12 maart 2020

Uit het contactonderzoek onder medewerkers van ziekenhuis St Jansdal, locatie Harderwijk, blijkt dat drie van hen het coronavirus hebben opgelopen. De betreffende medewerkers zitten in thuisisolatie en worden door de GGD in de gaten gehouden. Ook zijn twee patiënten vandaag positief getest.

Nieuwe Corona besmettingen

Nieuwe Corona besmettingen

11 maart 2020

In ziekenhuis St Jansdal, locatie Harderwijk, zijn vier nieuwe patiënten positief getest op het nieuwe coronavirus (SARS-CoV-2). Twee patiënten zijn opgenomen en twee patiënten zijn na beoordeling weer naar huis gegaan. Ook hier volgt een nieuw contactonderzoek onder medewerkers en patiënten. Bij de thuispatiënten neemt de GGD verdere acties.

Ziekenhuis St Jansdal stelt open dag uit

Ziekenhuis St Jansdal stelt open dag uit

De raad van bestuur van het Ziekenhuis St Jansdal Harderwijk heeft besloten de open dag op zaterdag 21 maart aanstaande uit te stellen. De reden is de toenemende kans op verdere uitbreiding van het coronavirus en de daarbij behorende verantwoordelijkheid voor de gezondheid van patiënten, medewerkers en bezoekers.

St Jansdal voorbereid op coronavirus

St Jansdal voorbereid op coronavirus

In Nederland neemt het aantal besmettingen met het coronavirus meer en meer toe. Wij begrijpen dat u zich als patiënt en bezoeker van ons ziekenhuis zorgen maakt en hierover de nodige vragen heeft. Wij leggen u graag uit hoe wij binnen het St Jansdal omgaan met het coronavirus en wat dit mogelijk betekent voor u.

Kinderen St Jansdal spelen buiten vanaf bed

Kinderen St Jansdal spelen buiten vanaf bed

Kinderen, die opgenomen zijn in ziekenhuis St Jansdal, kunnen voortaan samen buitenspelen in een virtuele speeltuin dankzij VR brillen van Playground VR. Caitlyn Huigen (6) nam, samen met kinderburgemeester van Harderwijk Isabella Hoeve (11), op maandagmiddag 24 februari de allereerste VR bril in ontvangst. Ziekenhuis St Jansdal ontving in totaal zes brillen als gift van Playground VR. Het St Jansdal is het eerste streekziekenhuis in Nederland dat zes VR brillen heeft van dit type.

 

Ambulancezorg goed op orde in Flevoland

Ambulancezorg goed op orde in Flevoland

Het was een roerig jaar voor de ambulancedienst in Flevoland. Het verdwijnen van de Spoedeisende Hulp in Lelystad had directe effecten. “We kregen te maken met langere reistijden dan voorheen”, geeft Karin van Rossum, teamleider RAV Flevoland, aan. “Het aantal medewerkers en ambulances moest flink omhoog.”

Sfeervolle huiskamer voor patiënten geriatrie Lelystad

Sfeervolle huiskamer voor patiënten geriatrie Lelystad

Op feestelijke wijze is de huiskamer geriatrie geopend in ziekenhuis St Jansdal Lelystad. De huiskamer biedt kwetsbare oudere patiënten voortaan een huiselijke plek tijdens het wachten op diverse onderzoeken. De Stichting Vrienden van St Jansdal heeft via de oliebollenverkoop en in samenwerking met Outlet de Tol en Textline Reclamecentrum gezorgd voor de inrichting van deze huiskamer.

Oliebollenopbrengst 2020

Fantastische opbrengst oliebollenactie

Het is inmiddels een traditie in de laatste periode van het jaar: de oliebollenactie van ziekenhuis St Jansdal. Ook dit jaar was het weer een groot succes! Voor de zeventiende keer op rij verkocht Paul Hulleman met zijn team oliebollen voor het goede doel. Met de verkoop van oliebollen, appelbeignets en appelkanjers werd een totaalbedrag van € 17.950 opgehaald.

Thuiswerken weer mogelijk

Citrix heeft beveiligingssoftware vrijgegeven, welke door ons is geüpdatet en uitgebreid getest. Wij achten de update veilig genoeg om onze systemen weer open te zetten. Wij sluiten hiermee onze berichtgeving over Citrix.

Publicatiedatum 24 januari 

 

 

 

MijnStJansdal weer in de lucht

Van vrijdagavond 17 januari tot zondagmiddag 19 januari heeft het ziekenhuis MijnStJansdal offline gezet vanwege het beveiligingslek in Citrix. Afdeling ICT heeft dit weekend een alternatief gerealiseerd buiten het Citrix-platform om. Hierdoor kan MijnStJansdal weer veilig gebruikt worden. Het betreft zowel de website als de app MyChart. 

 

De situatie rondom thuiswerken is onveranderd. Hierin is het ziekenhuis afhankelijk van de oplossing die leverancier Citrix beschikbaar dient te stellen.

Publicatiedatum 19 januari 

 

 

 

Thuiswerken en MijnStJansdal

Uit voorzorg heeft ziekenhuis St Jansdal haar Citrix omgeving uit de lucht gehaald. Dit betekent dat medewerkers en artsen thuis niet kunnen inloggen. Deze maatregel moet voorkomen dat kwaadwillenden pogingen kunnen onder nemen om in te breken in de digitale systemen via Citrix. 

 

Deze week werd bekend dat er kwetsbaarheden zitten in de Citrix systemen. Zo werd afgelopen week MCL Leeuwarden getroffen door een cyberaanval. Ook St Jansdal maakt gebruik van deze software. St Jansdal volgt daarmee het advies van het Nationaal Cyber Security Centrum.

 

Publicatiedatum 17 januari